Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Οι 11 χώρες, που ενδιαφέρονται για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα



Κρατικοί φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στη χώρα μας.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του πρώτου ανοιχτού φόρουμ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων και των επιστημόνων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Συγκεκριμένα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Δανία, Ισραήλ, Κύπρο και Ινδία. Στην ομιλία του ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος στη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (περιοχή που αντιστοιχεί στη μισή και πλέον θαλάσσια έκταση της χώρας) η κυβερνητική απόφαση για έναρξη διαδικασίας ερευνών σε τρεις περιοχές (Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκωλο) στις οποίες -σύμφωνα με τις μελέτες- τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 250 εκατ. - 300 εκατ. βαρελιών, η ψήφιση του νόμου για τη σύσταση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, η οποία θα συγκεντρώσει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και θα διεξαγάγει τους διαγωνισμούς.

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της εθνικής προσπάθειας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας», δήλωσε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι «οι επόμενοι μήνες θα προσδιορίσουν τις δυνατότητες και προοπτικές μας για την παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα από τις αναξιοποίητες μέχρι σήμερα πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Χρειαζόμαστε τη συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Καλούμε δημόσια όλους τους Έλληνες επιστήμονες, να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι ένας από τους μοχλούς εξόδου της χώρας από την κρίση.

"100 δις μπορεί να δώσουν τα κοιτάσματα της Κρήτης"



100 δισεκατομμύρια μπορεί να δώσει η Κρήτη. Το Ιόνιο μπορεί να δώσει “ψίχουλα” μπροστά στον πλούτο που κρύβει η μεγαλόνησος

Με τα λόγια αυτά ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος, προσπάθησε να “ξυπνήσει” το κράτος για να ξεκινήσει άμεσα τις έρευνες που όπως δήλωσε κάνουν εδώ και χρόνια οι ξένοι στην περιοχή.

“Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα εγγυώμαι ότι μπορεί να επιστρέψει το χαμόγελο στον Έλληνα, αν άμεσα προωθηθούν οι έρευνες. Κοιτάζουμε τα ψίχουλα του Ιονίου και όχι το "μπον φιλέ" της Κρήτης.

Σας μεταφέρω στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες Νορβηγών, Γάλλων και Αμερικανών, οι οποίοι επί χρόνια ερευνούσαν την Κρήτη και το Λιβυκό χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι ελληνικές κυβερνήσεις”, τόνισε ο κ. Φώσκολος μιλώντας στους εκπροσώπους της περιφέρειας και βουλευτές.

Τρεις φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα στη Νορβηγία είναι αυτά της Κρήτης σύμφωνα με τον καθηγητή, ενώ 60 υποθαλάσσια ηφαίστεια έχουν εντοπιστεί και αποτυπωθεί σε ελληνικά νερά, τη στιγμή που η Κύπρος «έβγαλε» 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με 4 ηφαίστεια και η Αίγυπτος 8 τρισ. κυβικά μέτρα με 8 ηφαίστεια.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=10203

Υπάρχει τελικά θέμα διασύνδεσης νησιών – Τουρκίας;


Πολύ μας ταλαιπώρησε τις τελευταίες ημέρες το θέμα που προέκυψε από σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» για να αναπαραχθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ, να προκληθεί σάλος και στη συνέχεια να διαψευσθεί με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στις 21 Νοεμβρίου, με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δηλώνει πολύ ενοχλημένος από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα…

Για την Ιστορία, αναφέρουμε τα βασικά στοιχεία της απάντησης που έδωσε το υπουργείο:

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, ούτε έχουν προχωρήσει διερευνήσεις – συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τουρκία υφίσταται μέσω της γραμμής υψηλής τάσης 400 kV (κιλοβόλτ), η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2010 και πλέον έχει ξεκινήσει σταδιακά η εμπορική της αξιοποίηση. Κανένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όμως δεν διαθέτει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία, αφού διαθέτουν αυτόνομα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής και διανομής του αγαθού. Ταυτόχρονα, στα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται η διασύνδεση των νήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα.


Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία περιήλθαν στα χέρια μας, το πρώτο 10μηνο του 2011 (Ιανουάριος – Οκτώβριος) το 6,4% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο χερσαίο κορμό της Χώρας μας (διασυνδεδεμένο σύστημα) εισάχθηκε από τη Τουρκία! Μετά την έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμής ενεργειακής διασύνδεσης των δυο χωρών η ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενη συμφέρουσα προσφορά – τιμή εισήγαγε ρεύμα.

Την ίδια στιγμή, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων έχουν άμεση ανάγκη φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας (σήμερα είναι ακριβή λόγω χρήσης ακριβών υλικών καύσης, όπως μαζούτ και πετρελαίου ντίζελ), ενώ τα σχέδια του υπουργείου, αν και υφιστάμενα, απέχουν πολλά χρόνια από την υλοποίησή τους.


Για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών των νησιών νοικιάζεται ισχύς από ιδιώτες. Η μη διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και στη συνέχεια με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας ή την Κρήτη δεν επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση των πολύ μεγάλων αιολικών και ηλιοθερμικών πεδίων. Λόγοι ευστάθειας των τοπικών δικτύων επιβάλλουν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές να μην ξεπερνά σε ισχύ το 30% των αναγκών κάθε νησιού, ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να διατηρεί, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, πλήρη δυνατότητα κάλυψης της μεγίστης ενεργειακής ανάγκης κάθε νησιού, με παραγωγή από υγρά καύσιμα.

Είναι πλέον πασιφανές, ότι όσο καθυστερεί η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, το κόστος ενεργειακής κάλυψης θα παραμένει τεράστιο (οι ολιγωρίες ετών πληρώνονται…) και συχνά θα καλούμαστε να βρούμε έκτακτες λύσεις με την εισαγωγή ενέργειας (μέχρι και για τη Θράκη το έχουμε κάνει)…

Ας ελπίσουμε ότι η έμφαση που δίνει η Γερμανία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε συνειδητοποίηση ότι μερικές επενδύσεις είναι εξαιρετικά αναγκαίες, ανεξαρτήτως κόστους επένδυσης και οικονομικής συγκυρίας, αφού τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά, να ωφελήσουν τη χώρα, να λύσουν όμως και τα προβλήματα άλλων, αντί να κοιτάμε εμείς πως θα επιλύσουμε τα δικά μας απευθυνόμενοι… στον λύκο να μας βοηθήσει να φυλάξουμε τα πρόβατα…


http://www.defence-point.gr/news/?p=28861

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

http://www.antidiaploki.gr/


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μακεδονικα!!!!!

Πρόκληση από τον Ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή...! Προκλητικός εμφανίστηκε στα Σκόπια την Παρασκευή, ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *